UPRIS – Udruga za prirodoslovna istraživanja

Završena radionica u Zadru!

Kroz mjesec travanj u OŠ Bartula Kašića u Zadru održane su aktivnosti u sklopu projekta “Radionice mladih znanstvenika – PU, ZD” koji u suradnji s Hrvatskim geološkim institutom uz financijsku podršku Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta provodi naša Udruga.
Projektne aktivnosti u ovoj školi provedene su kroz šest susreta, a započele su 1. travnja 2016. Na prvom susretu, deset učenika koliko ih je u sudjelovalo u projektu, pobliže su se upoznali s geologijom,  egzogenim , endogenim procesima i geološkom građom Zemlje te mineralima i stijenama.

Mikroskopiranje

Sljedeći susret održan je  8. travnja, a pored predavanja o globalnoj tektonici ploča i fosilima, susret je imao i svoj praktični dio. U praktičnom dijelu  učenici su izrađivali odljeve fosila u gipsu. Iako su na početku radioničkog dijela učenici imali malih poteškoća s određivanjem gustoće  gipsa ipak su uspjeli izradili odljeve koje su ponijeli svojim kućama.

Gipsni odljev školjke Pecten

Gipsni odljev školjke Pecten

U petak 15. travanj učenici su proučavali reljef Hrvatske s posebnim naglaskom na vrste stijena koje se javljaju na prostoru Hrvatske. U proučavanju stijena pomogli su uzorci iz Županijske geološke zbirke OŠ Bartula Kašića,  kao i one koju je izradila udruga UPRIS. Na sljedećem susretu 20. travnja učenici su razvijali kartografske vještine. Tako su uz pomoć bojica, promatrajući geološku kartu Zadarske županije, izradili vlastitu geološku kartu.
Narednim susretom 27. travnja 2016. također je dominiralo kreativno raspoloženje. Naime, nakon što su učenici uz pomoć mikroskopa promatrali izbruske fosila iste su precrtavali na papir.
Vrhunac našeg projekta bio je 6. svibnja 2016. kada su učenici izradili Geološki stalak Zadarske županije. Učenici su na već pripremljeni stalak, unutar kojeg su umetnuli tumač koji sadrži geološko razdoblje i vrstu stijene, lijepili obrađene uzorke stijena. Na kraju ove radionice učenicima su podijeljene diplome. Veliko hvala Osnovnoj školi Bartula Kašića i nastavniku geografije Dinku Marinu, voditelju radionice i članu UPRIS-a.

Izrada županijske geološke karte

Izrada županijske geološke karte

Županijska geološka zbirka OŠ Bartula Kašića (HGI)

Županijska geološka zbirka OŠ Bartula Kašića (HGI)

Geološki stalak Zadarske županije

Geološki stalak Zadarske županije

Ovime je završen projekt “Radionice mladih znanstvenika – PU, ZD” koji se provodio tijekom 2016. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Veselimo se idućem projektu kojeg ćemo prijaviti tijekom lipnja.

error: Content is protected !!