UPRIS – Udruga za prirodoslovna istraživanja

Završena radionica u Puli!

U petak 15. travnja završen je pulski dio projekta “Radionice mladih znanstvenika – PU,ZD”. Projekt se provodio kroz pet radionica od 17. ožujka u osnovnoj školi Monte Zaro pod vodstvom naše članice Ivane Marijanović, inače nastavnice geografije u toj školi.

Nakon uvodnog predavanja gdje je bilo govora i dogovora oko sljedećih radionica, u petak 1. travnja započelo se s gipsnim radionicama gdje je svaki učenik za sebe izradio gipsni odljevak fosila. Gips predstavlja milijune godina potrebnih za taloženje debelih slojeva vapnenca koji može biti veoma fosiliferan tj. bogat fosilima.

Gipsna radionica

Gipsna radionica

Fosili od gipsa

Fosili od gipsa

U četvrtak 7. travnja učenici su radili s geološkom zbirkom koju je UPRIS ustupio školi za potrebe projekta. Učenici su sa zanimanjem promatrali stijene uzete s područja cijele Hrvatske te ih pažljivo promatrali pod geološkom lupom.

Rad s geološkom zbirkom

Rad s geološkom zbirkom

Promatranje detalja s lupom

Promatranje detalja s lupom

Sljedeći četvrtak 14. travnja išlo se korak dalje. Lupu s malim povećanjem je zamijenio mikroskop s izbruscima koje nam je pripremio naš dugogodišnji projektni partner Hrvatski geološki institut. Nakon toga učenici su promatrajući geološku kartu Istarske županije (HGI) uz pomoć bojica izradili vlastitu kartu. Svaka boja predstavlja različito geološko razdoblje koje traje desecima milijuna godina. Zbog karakteristika županije, napravljena je i druga karta koja predstavlja geografsku podjelu Istre na Crvenu (zapad i jug), Sivu (unutrašnjost) i Bijelu (istok i sjeveroistok).

Mikroskopiranje

Mikroskopiranje

Geološke karte Istarske županije

Geološke karte Istarske županije

Posljedni dan našeg druženja u petak 15. travnja obilježili smo krunom cijelog projekta: izradom geoloških stalaka Istarske županije. Tehničari s HGI-a napravili su nam tzv. pločice, odnosno obradili su uzorke stijena na točno zadane dimenzije kako bi predstavljale trajanje pojedinog geološkog razdoblja (debljina) i kako bi se lagano i vizualno nizali jedni na druge.

Radionici je prisustvovala stručna služba škole na čelu s ravnateljicom Brankom Sironić kao i predstavnici medija. Na samom kraju počastili smo se pizzama, kolačima i sokovima te u ugodnom razgovoru zaključili projekt. Video završne radionice možete pogledati ovdje

Voditeljica radionice Ivana Marijanović

Voditeljica radionice Ivana Marijanović

S lijeva na desno: voditeljica radionica Ivana Marijanović, učenici 8. razreda, ravnateljica Branka Sironić i predsjednik UPRIS-a Zvonko Bumber

S lijeva na desno: voditeljica radionice Ivana Marijanović, učenici 8. razreda, ravnateljica Branka Sironić i predsjednik UPRIS-a Zvonko Bumber

error: Content is protected !!