UPRIS – Udruga za prirodoslovna istraživanja

Završen projekt “Škola mladih varaždinskih geologa 2017.”

U ponedjeljak 6. veljače od 11 do 13:30 u prostorijama Druge gimnazije Varaždin održan je prvi dio “Škole mladih varaždinskih geologa 2017.”. Ukupno pet od sedam osnovnih škola s područja grada poslalo je svoga predstavnika koji će na kraju projekta pokušati za svoju školu osvojiti prijenosnu geološku zbirku UPRIS-a, sredstvo u nastavi geografije. Kroz teoretsku nastavu obradile su se tematske jedinice o geološkoj prošlosti Zemlje (geološka razdoblja, Pangea, orogeneze) te o geologiji Hrvatske (vrste stijena, pregled zastupljenosti stijena prema vrstama i starosti, krški reljef).

Učenici - predstavnici svojih škola

Učenici – predstavnici svojih škola

U ponedjeljak 13. veljače  od 11 do 13:30 u drugom dijelu učenici su se upoznali s geološkom kartom Hrvatske. Pričali smo o značenju pojedine boje u tumaču znakova te zastupljenosti različitih starosti i vrsta stijena po regijama Hrvatske. Nakon toga su obojali slijepu kartu Hrvatske vodeći se listovima 1:300 000, a svaki učenik je izradio vlastitu geološku kartu. Na kraju smo radili s UPRIS-ovom prijenosnom geološkom zbirkom gdje su učenici imali u rukama glavne vrste stijena prilikom čega su naučili njihove razlike.

Upoznavanje sa stijenama

Upoznavanje sa stijenama

U ponedjeljak 20. veljače od 11 do 12:30 u trećem dijelu odradili smo ponavljanje uz Skriptu koju su članovi UPRIS-a izradili te vježbanje uz geološku zbirku.  Poslije smo se oprostili i dogovorili o sljedećem susretu 1. ožujka u 11 sati kada će učenici pristupiti završnom natjecanju.

Prvo mjesto na natjecanju osvojila je Alisa Pevec iz VI. osnovne škole te za svoju školu osvojila geološku zbirku. Drugo mjesto osvojio je Lovro Hukić iz V. osnovne škole, treće Nika Vinković iz I. osnovne škole, četvrto Sara Puškadija iz III. osnovne škole i peto mjesto Ivor Skoko iz IV. osnovne škole Varaždin.

Učenica Alisa Pevec sa svojom nastavnicom iz geografije

Učenica Alisa Pevec sa svojom nastavnicom iz geografije

U petak 24.3. u prostorima našeg projektnog partnera, Druge gimnazije Varaždin, održana je svečana dodjela diploma i nagrada sudionicima.

Učenici i njihovi mentori s ravnateljicom gimnazije

Učenici i njihovi mentori s ravnateljicom gimnazije

Projekt je održan u organizaciji Udruge za prirodoslovna istraživanja UPRIS iz Šibenika, Druge gimnazije Varaždin i varaždinskih osnovnih škola. UPRIS se posebno zahvaljuje “Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Grada Varaždina” koji je gotovo u potpunosti financirao ovaj projekt. I na kraju, veliko hvala našoj članici Tei Novaković, nastavnici geografije u gimnaziji na vođenju radionica. Također, hvala i projektnom partneru Drugoj gimnaziji Varaždin koja je ustupila prostor i radne materijale te se nadamo nastavku suradnje u budućnosti. Zbog velikog angažmana s njihove strane odlučeno je da i jedan primjerak geološke zbirke ide upravo gimnaziji kako bi bili u mogućnosti nastaviti s popularizacijom geologije i prirodnih znanosti uopće kroz vlastiti redovan rad u nastavi.

Voditeljica radionica Tea Novaković i ravnateljica Druge gimnazije Varaždin Zdravka Grđan sa svojim primjerkom geološke zbirke

Voditeljica radionica Tea Novaković i ravnateljica Druge gimnazije Varaždin Zdravka Grđan sa svojim primjerkom geološke zbirke

 

 

 

 

error: Content is protected !!