UPRIS – Udruga za prirodoslovna istraživanja

UPRIS je izabran u Partnersko vijeće statističke regije Jadranske Hrvatske!

Ured za udruge Vlade RH izabrao je predstavnike UPRIS-a u Partnersko vijeće statističke regije Jadranske Hrvatske. Kao predstavnik udruga koje djeluju na području zaštite okoliša i održivog razvoja na mandat od dvije godine imenovan je predsjednik UPRIS-a Zvonko Bumber, a za njegovog zamjenika dopredsjednik Vicko Sviličić. Prema Zakonu o regionalnom razvoju i Uredbi o partnerskim vijećima, predviđa se osnivanje Partnerskih vijeća Kontinentalne i Jadranske Hrvatske odlukom Vlade RH, a pod nadležnošću Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske Unije. Partnersko vijeće statističke regije osniva se radi sudjelovanja u utvrđivanju prioriteta razvoja statističke regije, predlaganja strateških projekata na razini statističke regije te njihove provedbe i praćenja. U radu Partnerskog vijeća statističke regije sudjeluju predstavnici tijela državne uprave, jedinica područne (regionalne) samouprave te jedinica lokalne samouprave, regionalnih koordinatora, gospodarskih subjekata, znanstvene zajednice, socijalnih partnera i organizacija civilnog društva. Partnersko vijeće se rukovodi načelima ravnomjerne predstavljenosti partnera, transparentnosti, jednakosti i usuglašavanja.

Statistička regija Kontinentalna Hrvatska obuhvaća 13 županija i Grad Zagreb. Predstavnik organizacija civilnog društva je udruga “Zelena akcija” sa sjedištem u Zagrebu. Premda u različitim regijama, nadamo se razmjeni iskustava i uspješnoj suradnji.

Statistička regija Jadranska Hrvatska obuhvaća 7 županija i to Istarsku, Primorsko-goransku, Ličko-senjsku, Zadarsku, Šibensko-kninsku, Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku.

Nakon osnivačke sjednice koja bi trebala biti tijekom ožujka, UPRIS će donijeti smjernice za daljni rad. Sigurno će jedan od prioriteta biti obavještavanje i umrežavanje s udrugama koje djeluju na području zaštite okoliša i održivog razvoja u Jadranskoj regiji.

Svjesni časti i odgovornosti koja nam je dana, veselimo se početku rada u vijeću.

Imenovanje članova u Partnersko vijeće

Uredba o partnerskim vijećima

Zakon o regionalnom razvoju RH

image-resizer

 

error: Content is protected !!