UPRIS – Udruga za prirodoslovna istraživanja

Radionice mladih znanstvenika – RI, ST

„Radionice mladih znanstvenika – RI,ST“ došle su svom kraju. U Rijeci i Splitu, odnosno u Osnovnim školama „Gornja Vežica“ i „Gripe“, svi naši mladi znanstvenici uspješno su odradili sve radionice predviđene projektom.

Projekt je otpočeo još u ožujku odabirom učenika znanstvenika u navedene dvije škole te usklađivanjem termina održavanja radionica. Voditelji projekta, Zvonko Bumber u Rijeci i Vicko Sviličić u Splitu, imali su zadatak izvršiti terensko uzorkovanje i odabrati reprezentativne uzorke stijena pojedinih geoloških razdoblja za prostor Primorsko-goranske i Splitsko-dalmatinske županije. Utvrđeno je da starost stijena Primorsko-goranske županije pokriva duži vremenski raspon, počevši već od paleozoika do danas. Najstarije stijene Splitsko-dalmatinske županije stavljene su u donji dio mezozoika, točnije trijas. U pripremi projekta odabrani su i uzorci stijena od kojih su učinjeni mikroskopski izbrusci. Odabrane su stijene bogate fosilnim zajednicama i lijepim mineralnim zrnima. Piljenje uzoraka, izradu izbrusaka te izradu geoloških karti ove dvije županije povjerili smo Hrvatskom geološkom institutu. Za potrebe radionice s gipsom odabrane su zanimljive školjke kojima su izrađivani fosilni otisci. Uvodni dio projekta teško da bi bilo moguće odraditi bez UPRIS – ove Geološke zbirke sa 24 uzorka svih vrsta stijena prema postanku koja je učenicima znanstvenicima dala jedinstven uvid u postanak, građu i razvoj planeta Zemlje.

Na kraju se zahvaljujemo svim našim učenicima znanstvenicima iz Rijeke i Splita, Osnovnim školama „Gornja Vežica“ i „Gripe“, Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, a ponajviše djelatnicima Hrvatskog geološkog instituta koji su omogućili da se ideje UPRIS – a pretvore u stvarnost.

 

error: Content is protected !!