UPRIS – Udruga za prirodoslovna istraživanja

Projekt “znam-neznam” prijavljen na natječaj MZOS-a

Prijavili smo se na natječaj za izvaninstitucionalni odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta četvrtu godinu zaredom.

Projekt “znam-neznam” zamišljen je kao zabavna igra gdje bi učenici od 5. do 8. razreda osnovne škole provjeravali naučeno gradivo, ali i stjecali nova znanja. Dio naziva “neznam” napisan je namjerno zajedno. Dolaskom na aplikaciju “znam-neznam” putem mobitela pojavio bi se glavni izbornik. Potom bi bilo potrebno unijeti razred, zatim predmet te naposljetku nastavnu cjelinu. Bilo bi moguće odabrati geografiju, kemiju, fiziku i biologiju od 5-8 razreda. Nakon odabira, primjerice 5. razreda, predmeta geografije i cjeline Zemlja u svemiru, pojavilo bi se jedno pitanje s tri odgovora gdje je samo jedno točno. Pitanja i ponuđeni odgovori bili bi jasni, precizni i jezgroviti, a nakon što bi se odabrao jedan odgovor pojavilo bi se obrazloženje. Navedeno obrazloženje bi se sastojalo od jedne do najviše dvije rečenice gdje bi se objasnila tvrdnja, odnosno, zašto je odabrani odgovor točan ili pogrešan. Težina pitanja bi se povećavala prema posljednjem pitanju te bi na kraju bio prikazan postotak uspješnosti i ocjena. Po svakoj pojedinoj nastavnoj jednici tj. lekciji, napravilo bi se oko deset pitanja tako da bi se pojedina cjelina mogla odabrati nekoliko puta bez ponavljanja pitanja. U projekt bi bile uključene dvije osnovne škole, riječka OŠ Gornja Vežica i pulska OŠ Monte Zaro, 48 darovitih učenika odabranih u suradnji s nastavnicima i stručnom službom koji bi sudjelovali u cijelom procesu, od prijedloga izgleda aplikacije, izrade pitanja i predloženih odgovora do upoznatosti s tehničkim i dizajnerskim načinom izrade mobilnih i web aplikacija. Aplikacija bi bila dobro medijski predstavljena i jasno te besplatno dostupna za instalaciju na sve vrste pametnih telefona. Školska knjiga, najveća izdavačka kuća, pružila nam je potporu i dala suglasnost za korištenje njihovih udžbenika i fotografija. Izradit ćemo aplikaciju prema njihovih udžbenicima iz razloga što se gotovi svi navedeni predmeti u svim razredima obiju škola koriste njima (90% ukupno). Također, pošto Školska knjiga ima polovicu udjela u udžbenicima svih hrvatskih škola, smatramo da će suradnja s njima pružiti najbolji rezultat, ali i izazvati naveće zanimanje (od 160 000 učenika 5-8 razreda u hrvatskim školama, polovica tj. oko 80 000 radi prema udžbenicima Školske knjige te čine našu ciljanu skupinu). Osim izrade prve domaće aplikacije prilagođene našim udžbenicima i gradivu koja može uvelike olakšati učenje i učiniti ga zabavnim, 48 uključena učenika u projektu moći će doznati sve što ih zanima o izradi mobilnih aplikacija i web stranica.

Ovaj projekt je prijavljen krajem 2015. godine na natječaj HT-a “Zajedno smo jači” gdje je odabran među 48 najboljih od 345 prijavljenih, ali nije odabran među tri najbolja koja su bila financijski nagrađena pa isti nije realiziran. To nam je dalo potvrdu o kvaliteti ideje i poticaj da se dodatno angažiramo te okupimo tim mladih i entuzijastičnih osoba. Uvjereni smo da naš projekt može donijeti “best value for money”, odnosno pokazati primjer dobre prakse i društvenog poduzetništva mladih te im dati poticaj da se u budućnosti bave deficitarnim STEM zanimanjima koje bi ovim projektom popularizirali. U prilog tome i izjava UPRIS-a da će na projektu zaposliti dvije mlade nezaposlene osobe, po struci biologa i geografa.

Nadamo se da ćemo i četvrtu godinu zaredom dobiti povjerenje MZOS-a i nastaviti uspješnu suradnju!

Rezultate natječaja očekujemo u listopadu.

Natječajna dokumentacija

Natječajna dokumentacija

Napomena: Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je Odluku 18. studenog 2016. temeljem koje nismo financirani. Postigli smo 79 od mogućih 100 bodova dok je za financiranje bilo potrebno 83 boda. Uvidom u zbirni obrazac, uvidjeli smo neutemeljenost nekih opaski od strane ocjenjivača tako da smo 5. prosinca 2016. podnijeli prigovor. Konačnu odluku ministar mora donijeti u roku od 30 dana od dana zaprimanja prigovora.

error: Content is protected !!