UPRIS – Udruga za prirodoslovna istraživanja

Potpisana izjava o partnerstvu sa Školskom knjigom

Zadnje tri godine UPRIS dobiva sredstva za realizaciju programa popularizacije prirodoslovlja i to na natječaju MZOS-a za izvaninstitucionalni odgoj i obrazovanje. Prvu godinu smo izradili osam geoloških zbirki za škole čiji su učenici osvojili prvo mjesto na državnom natjecanju iz geografije. Posljednje dvije godine izradili smo 40 geoloških stalaka za učenike škola iz Pule, Rijeke, Zadra i Splita.
1. lipnja izašao je natječaj za šk.god. 2016/2017. U dokumentaciji su nastale promjene tako da nema više potpodručja “Poticanje i razvoj vizualnog izražavanja i izložbenog prezentiranja kulturne i prirodne baštine” pod kojim smo prijavljivali naše projekte. Pod novim potpodručjem “Razvijanje vještina i kompetencija u području tehnike te informacijskih i komunikacijskih tehnologija” prijavili bi projekt “znam-neznam” koji je bio među 48 najboljih od 345 prijavljenih na natječaju HT-a krajem prošle godine.

Radi se o izradi aplikacije s pitanjima i odgovorima iz geografije, biologije, fizike i kemije (STEM područje bez matematike) za razrede osnovne škole. Na projektu je obavezno partnerstvo s jednom obrazovnom ustanovom. UPRIS bi sklopio suradnju s jednom riječkom i splitskom školom koje bi sljedeće školske godine osigurali nekoliko darovitih učenika iz svakog predmeta i razreda kao “kontrolnu skupinu”. Učenici bi davali svoje savjete oko odabira pitanja kao i rečenične konstrukcije, a na kraju bi i testirali težine pitanja na većem uzorku učenika. Naši članovi bi izradili pitanja i odgovore. Radili bi isključivo po udžbenicima Školske knjige d.d. jer polovica hrvatskih škola koristi njihove udžbenike. Prema sporazumu o suradnji ŠK će nam ustupiti svoje udžbenike i prava na njihovo korištenje. Aplikacija bi bila javna i besplatno dostupna svakome.

Rezultati natječaja trebali bi biti poznati krajem rujna 2016.

slika1

error: Content is protected !!