UPRIS – Udruga za prirodoslovna istraživanja

Godišnje izvješće

Dragi prijatelji i suradnici Udruge za prirodoslovna istraživanja!

2015. godina polagano se privodi svome kraju. To je godina u kojoj je UPRIS ostvario zacrtane ciljeve, ali i više. Etablirali smo se na popisu održivih i uspješnih udruga jer nas je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta financiralo treću godinu zaredom! Jako smo zadovoljni tim uspjehom, pogotovo kada se uzme u obzir da je odabrano tek stotinjak udruga s minimalno ostvarenih 85 od mogućih 105 bodova.

U svibnju smo dovršili projekt „Radionice mladih znanstvenika – RI, ST“ koji se bavio popularizacijom geologije putem brojnih radionica poput rada s mikroskopskim izbruscima, županijskom geološkom kartom , izradom fosila od gipsa i radom s geološkom zbirkom. Projekt se provodio u riječkoj osnovnoj školi Gornja Vežica i splitskoj osnovnoj školi Gripe. 20 sudionika je izradilo za sebe „Geološki stalak“ vlastite županije.

Od strane Upravnog odbora Udruge odobren je nastavak projekta pod nazivom „Radionice mladih znanstvenika – PU, ZD“, a što je i potvrđeno za financiranje od strane MZOS-a u listopadu.  Tijekom listopada i studenog članovi su obavili terenske izlaske te dostavili reprezentativne uzorke stijena Hrvatskom geološkom institutu u Zagrebu. Nastavili smo i projekt „Škola mladih riječkih geologa 2015.“ koji je financiran sredstvima Zaklade „Hrvatska za djecu“. Projekt je obuhvatio šest škola kojima je osnivač Grad Rijeka, a provodio se od 14.03. do 11.04. Obuhvatio je teorijsku nastavu, praktični rad s geološkom zbirkom i geološkom kartom RH, ponavljanje i vježbanje te naposljetku i pisanu provjeru stečenih znanja i vještina. Svi učenici koju su sudjelovali dobilli su priznanja i diplome. Škole čiji su učenici osvojili jedno od prva tri mjesta, nagrađene su novim sredstvom u nastavi geografije „Prijenosnom geološkom zbirkom“, a koje je izradio UPRIS. Sudjelovali smo na 5. hrvatskom geološkom kongresu koji se održavao od 23. do 25.9. u Osijeku, gdje smo predstavili dosadašnji rad Udruge posterom koji je naslovljen „Popularizacija geologije u osnovnim i srednjim školama“. Kao krunu rada Udruge istaknuli bi uspostavljanje „Geološke zbirke Primorsko – goranske županije“ 17.12. u OŠ Gornja Vežica u Rijeci. Zbirka je nastala zajedničkim projektom UPRIS-a i našeg dugogodišnjeg partnera Hrvatskog geološkog instituta. Učenik koji je osvojio 1. mjesto na prošlogodišnjem natjecanju u sklopu projekta „Škola mladih riječkih geologa 2014.“ osvojio je ovu zbirku za svoju školu. Zbirka je donacija HGI-a, a sadržava 47 uzoraka stijena. Polovica predstavlja stijene iz cijele Hrvatske, dok druga polovica predstavlja županijski presjek od paleozojskih stijena do recentnih. Stijene su uzorkovane tijekom lipnja zajedničkim snagama UPRIS-a i znanstvenika Hrvatskog geološkog instituta. Također, nastavno sredstvo Udruge „Geološka zbirka u školi“ je naručeno od strane jedne osnovne škole, što čini broj od ukupno 24 osnovne i srednje škole u Hrvatskoj s našom zbirkom. Na kraju, važno je istaknuti da Udruga kao neprofitna organizacija ne bi mogla provesti projekte bez svojih pokrovitelja i partnera. Ovim putem želimo se zahvaliti svim suradnicima na njihovoj pomoći.

U nadi da će sljedeća 2016. godina biti uspješna kao i ova, želimo Vam ugodne i sretne blagdane!

Vaš UPRIS

Godišnje izvješće UPRIS-a (2015.)

error: Content is protected !!