UPRIS – Udruga za prirodoslovna istraživanja

3. sjednica Partnerskog vijeća Jadranske Hrvatske

U petak 17. lipnja u Zagrebu održana je zajednička 3. sjednica Partnerskih vijeća Jadranske i Kontinentalne Hrvatske, ujedno i posljednja u nizu partnerskih konzultacija. Na sjednici je prezentirana formulirana struktura Strategije regionalnoga razvoja Republike Hrvatske 2020.+ s posebnim naglaskom na analitički i strateški dio. Cilj sjednice je bio i prikupljanje te razrada prijedloga inovativnih mjera uglavnom vezanih za nove razvojne teme i izazove koje do tada nisu identificirane.

U drugom dijelu sjednice su se razmjenom ideja predlagale vizije Strategije. Nakon toga su predložene vizije ocijenjivane od strane svih sudionika te će ona s najvećim brojem glasova biti i službena vizija Strategije. Naš prijedlog “Decentralizacija kao ključ ujednačenog regionalnoga razvoja”, gdje smo željeli upozoriti na još uvijek izrazitu dominaciju  Zagreba u odlučivanju, osvojila je visoko treće mjesto. Najviše glasova je osvojila vizija predstavnika Grada Rijeke “Hrvatska 2020: zemlja sretnih regija”.

Članovi Partnerskih vijeća će se očitovati o nacrtu Strategije do kraja lipnja koja će se zatim uputiti na javnu raspravu tijekom srpnja.

Predložene vizije Strategije

Predložene vizije Strategije

error: Content is protected !!