UPRIS – Udruga za prirodoslovna istraživanja

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova financira novi projekt udruge

Projekt “Prirodne ljepote Europske unije – edukativna stranica za učenike i nastavnike” uskoro će se moći pronaći na adresi: www.prirodne-ljepote.eu, a financiran je od strane Ministarstva vanjskih poslova u području informiranja o Europskoj uniji.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je 23. siječnja 2020. donijelo Odluku o dodjeli financijske potpore prijaviteljima projekata iz područja Informiranja o EU – konzultacije s građanima u svrhu ostvarenja financijske potpore u 2019. godini.

www.prirodne-ljepote.eu edukativna je internetska stranica za učenike i nastavnike, a objedinjuje 30 UNESCO-vih spomenika prirodne baštine (u Hrvatskoj Plitvička jezera i bukove šume Sjevernog Velebita i Paklenice) i 66 UNESCO-vih geoparkova (u Hrvatskoj PP Papuk i viški arhipelag) što čini brojku od ukupno 96 lokaliteta na području Europske unije (nije ubrojano Ujedinjeno Kraljevstvo).

Dolaskom na stranicu posjetitelj će moći izabrati za pregled spomenike ili geoparkove koji uživaju različiti stupanj zaštite s obzirom na svoje specifičnosti, ali ipak izrazito velik i prepoznat u svijetu s obzirom da su oba dodijeljena od strane krovne svjetske organizacije za obrazovanje, znanost i kulturu – UNESCO-a.

Nakon odabira, otvorit će se padajući preglednik gdje će se moći odabrati članica Europske unije, a zatim pojedini prirodni spomenik. Na zasebnoj stranici pronaći će se cjeloviti podatci poput naziva, smještaja, veličine, galerije fotografija te opisa lokaliteta s poveznicom na službenu web stranicu spomenika prirode.

Posebnost projekta je da će se moći preuzeti besplatan on-line priručnik koji će na preko 100 stranica sistematski prikazivati sve prirodne ljepote Europske unije. Zbog navedenog očekujemo široku primjenu u osnovnih i srednjim škola na području čitave Hrvatske.

Projektni ciljevi:

– informiranje učenika o prirodnim ljepotama i zaštićenim spomenicima od strane UNESCO-a na području EU-a

– osposobljavanje nastavnika geografije davajući im pregršt nastavnih materijala (on-line pdf priučnik)

– uspostavljanje modernog edukativnog internetskog portala sa stalno ažuriranim podatcima koji bi postao polazišna točka za prvi susret s prirodnim ljepotama Europske unije za najmlađe uzraste

– diseminacija projektih rezultata u 1.300 osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske

Projektni rezultati:

– izrađena interaktivna i edukativna internetska stranica o 111 prirodnih ljepota Europske Unije koje su pod zaštitom UNESCO-a (4 na području Hrvatske)

– izrađen on-line priručnik koji se može besplatno preuzeti u pdf formatu

– obaviješteno 1.300 osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj o mogućnostima korištenja internetske stranice u nastavi

– rast informiranosti budućih građana Europske Unije o klimatskim izazovima i njihovim utjecajem na prirodne ljepote

– veća uključenost hrvatskih obrazovnih institucija u europske teme

– povećanje nastavnih sadržaja o UNESCO-vim zaštićenim spomenicima prirode

Napomena: Projekt će se provoditi od ožujka do srpnja 2020. godine u dvije faze: u prvoj će se napisati tekstovi i prikupiti fotografije, a trajat će do sredine lipnja dok će se u drugoj fazi izraditi internetska stranica do sredine srpnja. Voditelj projekta i autor tekstova je Zvonko Bumber, prof. geologije i geografije.

error: Content is protected !!