UPRIS – Udruga za prirodoslovna istraživanja

Završen projekt “Radionice malih znanstvenika” financiran Ministarstvom znanosti i obrazovanja

Uspješno je proveden projekt “Radionice malih znanstvenika” koji je odobren za financiranje u školskoj godini 2019./2020 od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja. To je šesta godina da imamo podršku Ministarstva što govori o kvaliteti i kontinuitetu rada udruge. Ugovor možete pogledati ovdje: Ugovor-UPRIS.

Partnerstvo se provodilo sa sljedećim institucijama:

1. Ministarstvo znanosti i obrazovanja; Zagreb
2. Hrvatski geološki institut; Zagreb
3. Dom mladih; Rijeka
4. Dječji vrtić Viškovo; Viškovo

Voditelj geoloških radionica: Zvonko Bumber, profesor geologije i geografije

  • predavanja o geologiji, praktični rad sa stijenama koje izgrađuju Hrvatsku, izrada geoloških karti, izrada fosila od gipsa

Voditelj astronomskih radionica: Zvonko Miškić, profesor fizike i matematike

  • predavanja o astronomiji, izrada astronomskih modela, promatranje i fotografiranje Sunca, Mjeseca i planeta

Projekt „Radionice malih znanstvenika“ zamišljen je kao jednogodišnji projekt popularizacije prirodnih znanosti (s naglaskom na geologiju i astronomiju) u suradnji s Dječjim vrtićem Viškovo i Domom mladih, a namijenjen je djeci predškolske i školske dobi. Uz održavanje geoloških i astronomskih radionica, projektom će se promicati vrijednost istraživanja iz područja prirodnih znanosti, poticat će se njihova kreativnost i stvaralaštvo, a sve s ciljem (boljeg) upoznavanja djece i mladih sa STEM područjima koja su deficitarna na tržištu rada. Istaknuli bi kako su se radionice u Dječjem vrtiću Viškovo provodile s općom populacijom djece dok su se one u Domu mladih Rijeka provodile s darovitom djecom koja već postižu zapažene rezultate na županijskim i državnim natjecanjima iz fizike, kemije, biologije i geografije.

Projekt se provodio u vremenu od studenog 2019. do srpnja 2020. godine paralelno u obje institucije.

Projektom su izrađene dvije geološke zbirke koje će ostati u trajnom vlasništvu partnerskih organizacija. Pribavljena je i bogata astronomska oprema koja se će u naredne 3 godine od završetka projekta koristiti u partnerskim organizacijama na volonterskoj bazi članova udruge.

Napomena: zbog izvanredne situacije uzorkovane koronavirusom, radionice u Dječjem vrtiću Viškovo nisu održane do kraja te je nastavak dogovoren početkom sljedeće pedagoške godine.

Teleskop za astronomske radionice

Teleskop za astronomske radionice

Fotografski aparat za astronomske radionice

Fotografski aparat za astronomske radionice

 

error: Content is protected !!