UPRIS – Udruga za prirodoslovna istraživanja

UPRIS organizira predavanje znamenitog hrvatskog geofizičara

Udruga za prirodoslovna istraživanja UPRIS u travnju 2020. slavi jubilarnu desetu obljetnicu. Imajući to u vidu, planirali smo to nekako i obilježiti. Uspostavili smo suradnju sa znanstvenikom Hrvojem Tkalčićem, sveučilišnim profesorom geofizike u Australiji koji je nakon studija u Zagrebu, a prije odlaska u Australiju, doktorirao na prestižnom američkom Berkeley-u na temu unutrašnje Zemljine jezgre. Upravo je on prošle godine dokazao 80 godina staru hipotezu da je unutrašnja Zemljina jezgra kruta i to koristeći nove metode i najmodernije tehnologije. Mnogi ga zbog tog otkrića uspoređuju s Andrijom Mohorovičićem, najpoznatijim hrvatskim geofizičarem.

Više na sljedećim poveznicama:

https://magazin.hrt.hr/469294/znanost-i-tehnologija/o-njemu-se-prica-hrvoje-tkalcic
https://www.tportal.hr/tehno/clanak/svijet-je-zadivio-otkricem-o-zemljinoj-jezgri-a-za-tportal-otkriva-na-posao-idem-s-osmijehom-na-licu-foto-20181104
https://www.jutarnji.hr/life/znanost/veliki-uspjeh-naseg-znanstvenika-hrvat-dokazao-cvrstu-jezgru-zemlje/7975142/

te o novom projektu kojeg će provoditi:

https://www.tportal.hr/tehno/clanak/geofizicar-hrvoje-tkalcic-krece-u-avanturu-zivota-otplovit-ce-prema-antarktiku-kako-bi-otkrio-zasto-bas-tamo-nastaju-najveci-potresi-foto-20191206

Profesor Tkalčić bi sredinom svibnja u Sušačkoj gimnaziji u Rijeci održao predavanje o svom radu i svojim otkrićima. Uvodno predavanje bi održao predsjednik UPRIS-a Zvonko Bumber. Uspostavljena je službena suradnja s navedenom školom, a predavanje će se održati u svečanoj dvorani Izidor Kršnjavi koja je idealna za ugostiti takvo predavanje. Projekt je financirala Primorsko-goranska županija te nas posebno veseli činjenica da je i službeni pokrovitelj projekta.

Profesor Tkalčić bi održao dva predavanja u trajanju od jednog školskog sata svako. Prvo bi bilo namijenjeno učenicima (i nastavnicima) partnerske škole, a drugo nastavnicima geografije PGŽ-a koje ćemo ukomponirati u Županijsko stručno vijeće nastavnika geografije PGŽ-a. Prvo predavanje bilo bi prilagođeno učenicima, a drugo bi ponudilo dublji uvid u metode i rezultate istraživanja te načine upotrebe tih saznanja u redovnoj nastavi za sve nastavnike geografije Primorsko-goranske županije.

Napomena: zbog pandemije uzrokovane koronavirusom predavanje je odgođeno za jesen 2020. godine.

error: Content is protected !!