UPRIS – Udruga za prirodoslovna istraživanja

U Zagrebu održane radionice za sektorsko vijeće XV. Matematika, fizika, geografija, geofizika, kemija i biologija

18. i 19. listopada 2017. u Sveučilišnom računskom centru Sveučilišta u Zagrebu (Srce) održane su radionice za članove sektorskog vijeća XV. Matematika, fizika, geografija, geofizika, kemija i biologija na temu vrednovanja prijedloga standarda zanimanja i standarda kvalifikacija.

Radionice je organiziralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava (MRMS) i Sveučilišnim računskim centrom Sveučilišta u Zagrebu (Srce).

Održane su kao dio cjelovitog programa edukacije sektorskih vijeća, sudjelovanje u kojem je preduvjet za obavljanje temeljne zadaće sektorskih vijeća prema Zakonu o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru (HKO-u): vrednovanja prijedloga standarda zanimanja i standarda kvalifikacija.

2

Prvi dan radionica bio je posvećen simulaciji vrednovanja standarda zanimanja, a drugi dan simulaciji vrednovanja standarda kvalifikacija.

U uvodnom dijelu radionica predstavnice MRMS-a Bojana Govedarica i Ena Majstorović predstavile su postupak upisa standarda zanimanja, a predstavnica MZO-a Elisabetta Fortunato postupak upisa standarda kvalifikacija u Registar HKO-a, pri čemu je naglasak stavljen na postupak stručnog vrednovanja koji provode sektorska vijeća. Također, predstavnik Srca dr. sc. Ognjen Orel predstavio je primjenu Informacijskog sustava Registra HKO-a u postupku upisa standarda u Registar HKO-a.

Oba je dana nakon uvodnih prezentacija uslijedio grupni rad sektorskih vijeća, pri kojem je simuliran cjelovit postupak stručnog vrednovanja prijedloga standarda zanimanja, odnosno standarda kvalifikacija. Postupak vrednovanja simuliran je na temelju stvarnih prijedloga standarda zanimanja i standarda kvalifikacija, pri čemu je svako sektorsko vijeće radilo na prijedlogu iz vlastitog sektora ili, ako u njihovom sektoru dosad nisu razvijeni prijedlozi, nekog od bliskih sektora.

Organizacija radionica omogućena je u okviru projekta Uspostava i upravljanje Registrom HKO-a kao podrška radu Sektorskih vijeća i ostalih dionika u procesu provedbe HKO-a, sufinanciranog iz Europskoga socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

Predsjednik Sektorskog vijeća XV. prof.dr.sc. Denis Sunko

Predsjednik Sektorskog vijeća XV. prof.dr.sc. Denis Sunko

error: Content is protected !!