UPRIS – Udruga za prirodoslovna istraživanja

PGŽ nas je uvrstio u program javnih potreba u tehničkoj kulturi za 2020. godinu

Primorsko-goranska županija je uvrstila UPRIS s projektom “Sunčano nebo” kao jedinu udrugu registriranu izvan njihove županije te ga proglasila javnom potrebom u tehničkoj kulturi PGŽ-a u 2020. godini.

Projekt bi se ostvario na dvije lokacije u Primorsko-goranskoj županiji, grad Čabar i grad Delnice. Voditelj radionice je profesor mentor Zvonko Miškić, prof. matematike i fizike zaposlen u Medicinskoj školi u Rijeci (fizika, biofizika i elektronika), član županijskog i državnog povjerenstva za provedbu natjecanja iz astronomije i voditelj Astronomske grupe i suvoditelj Znanstvenog laboratorija u Domu mladih Rijeka. Voditelj projekta je Zvonko Bumber, prof. geologije i geografije te predsjednik udruge.
U sklopu projekta u svakoj školi bi se održala 45 minutna radionica u školskom dvorištu tijekom koje bi učenici dobili osnovne informacije o zvijezdi Sunce, građi teleskopa, načinima promatranja Sunca i opasnostima koje mogu nastati nepridržavanjem uputa za promatranje. Svaki učenik bi uz promatranje teleskopom napravio fotografiju digitalnim aparatom spojenim na teleskop. Učenici će postavljati pitanja vezana uz astronomiju, fiziku, medicinu i tehnička pitanja povezana uz teleskop i fotografski aparat. Nakon odrađene radionice učenici će putem predmetnog nastavnika dobiti svoju digitalnu fotografiju Sunca.
Ovom radionicom povezat ćemo astronomiju, fiziku, geografiju, medicinu i tehničku kulturu (fotografski aparat, teleskop, karte Sunčevog sustava).

Projektom se ostvaruje više ciljeva usko vezanih uz promicanje odgoja i obrazovanja za tehničku kulturu. Edukacije, koje bi se vršile u dvije ustanove u isto toliko JLS-a putem radionica, populariziraju znanost na zanimljiv multimedijalan način interakcijom s auditorijem. Odabrano je polje geografije i fizike jer su to mosne znanosti koje povezuje sve prirodne i društvene znanosti te su upravo zato idealne za promicanje ideja popularizcije znanosti. Cilj je, osim edukacije i popularizacije znanosti, poticanje stvaralaštva i originalnog pristupa svakog učenika znanstvenom problemu te naposljetku vrednovanje vlastitog prirodnog okružja.

Ciljevi projekta su sljedeći:

– popularizacija prirodnih znanosti, konkretno astronomije i geografije

– poticanje vannastavnih aktivnosti

– širenje astronomskih spoznaja

– upoznavanje i razumijevanje funkcioniranja fizikalnih zakona u Svemiru

– prepoznavanje pojavnosti različitih nebeskih tijela – izravan kontakt s teleskopom te vlastito fotografiranje Sunca

– uspostava i jačanje međusobne suradnje lokalnih i civilnih organizacija

Interesna skupina su učenici srednjih škola. Škole partneri su Srednja škola „Vladimir Nazor“ Čabar s nastavnikom fizike Dejanom Paripovićem, prof. i Srednja škola Delnice sa stručnim učiteljem fizike Davorinom Tomcem.

Napomena: projekt će se provoditi u periodu od listopada do studenog 2020. godine.

error: Content is protected !!