UPRIS – Udruga za prirodoslovna istraživanja

Objavljena web stranica prirodne-ljepote.eu

Edukativna stranica za učenike i nastavnike “Prirodne ljepote Europske unije” može se pronaći na adresi: www.prirodne-ljepote.eu, a financirana je od strane Ministarstva vanjskih poslova u području informiranja o Europskoj uniji.

Objedinjuje 30 UNESCO-vih spomenika prirodne baštine (u Hrvatskoj Plitvička jezera i bukove šume Sjevernog Velebita i Paklenice) i 66 UNESCO-vih geoparkova (u Hrvatskoj PP Papuk i viški arhipelag) što čini brojku od ukupno 96 lokaliteta na području Europske unije (s čak 576 prekrasnih fotografija).

Dolaskom na stranicu posjetitelj može izabrati spomenike ili geoparkove koji uživaju različiti stupanj zaštite s obzirom na svoje specifičnosti, ali ipak izrazito velik i prepoznat u svijetu s obzirom da su oba dodijeljena od strane krovne svjetske organizacije za obrazovanje, znanost i kulturu – UNESCO-a.

Nakon odabira, otvara se padajući preglednik gdje će se moći odabrati članica Europske unije, a zatim pojedini prirodni spomenik. Na zasebnoj stranici pronalaze se cjeloviti podatci poput naziva, smještaja, veličine, galerije fotografija te opisa lokaliteta s poveznicom na službenu web stranicu spomenika prirode.

Posebnost projekta je da će se moći preuzeti besplatan on-line priručnik koji će na preko 100 stranica sistematski prikazivati sve prirodne ljepote Europske unije. Zbog navedenog očekujemo široku primjenu u osnovnih i srednjim škola na području čitave Hrvatske.

Zahvaljujemo Ministarstvu vanjskih i europskih poslova na ukazanom povjerenju te se nadamo velikoj posjećenosti i širokoj upotrebi u nastavi sljedeće školske godine!

error: Content is protected !!