UPRIS – Udruga za prirodoslovna istraživanja

Ažurirana edukativna stranica prirodne-ljepote.eu

Edukativna stranica za učenike i nastavnike “Prirodne ljepote Europske unije”, koja se može pronaći na adresi: www.prirodne-ljepote.eu, nadopunjena je s novim sadržajem. Projekt je financiran od strane Ministarstva vanjskih poslova u području informiranja o Europskoj uniji.

Stranica objedinjuje 30 UNESCO-vih spomenika prirodne baštine (u Hrvatskoj Plitvička jezera i bukove šume Sjevernog Velebita i Paklenice) i 66 UNESCO-vih geoparkova (u Hrvatskoj PP Papuk i viški arhipelag) što čini brojku od ukupno 96 lokaliteta na području Europske unije (s čak 576 prekrasnih fotografija).

Dolaskom na stranicu posjetitelj može izabrati spomenike ili geoparkove koji uživaju različiti stupanj zaštite s obzirom na svoje specifičnosti, ali ipak izrazito velik i prepoznat u svijetu s obzirom da su oba dodijeljena od strane krovne svjetske organizacije za obrazovanje, znanost i kulturu – UNESCO-a.

Nakon odabira, otvara se padajući preglednik gdje će se moći odabrati članica Europske unije, a zatim pojedini prirodni spomenik. Na zasebnoj stranici pronalaze se cjeloviti podatci poput naziva, smještaja, veličine, galerije fotografija te opisa lokaliteta s poveznicom na službenu web stranicu spomenika prirode.

Posebnost projekta je da se može preuzeti besplatan on-line priručnik koji na preko 100 stranica sistematski prikazuje sve prirodne ljepote Europske unije. Zbog navedenog očekujemo široku primjenu u osnovnih i srednjim škola na području čitave Hrvatske.

error: Content is protected !!